Adhesions

LETAPADT?

Creative Commons Licenc

Nézzük akkor, miért is nem jöhet vajon hátra az a fityma, ha nem jön hátra teljesen!? :-)

 *   *   *

Azért nem jön hátra a fityma, mert úgy tűnik, hogy…

LETAPADT?
(Ez a fityma sejtes letapadása, összenövése = Cellularis adhesio)
———————————————————————

Ez azt jelenti, hogy a fityma belső lemeze…
> a kellő időben (3-5-7, max. 10 éves korig) nem vált le a makkról, (veleszületett sejtösszenövés, adhézió), vagy…
> az ún. fitymafaggyú (amit a makk pereme alatti árokban található számtalan faggyúmirigy termel) némi vizelettel, elhalt hámsejtekkel & egyéb anyagokkal, elhalt hámsejtekkel keveredve egy sajtszerű/túrószerű elegyet képezvén (“SZMEGMA“) megkötött, és ragasztóként rátapadt/ránőtt/rákövesedett  a makk nyálkahártya-felszínére, emiatt az hátrahúzhatatlan.
Sajna nem olyan ritka jelenség ez, személyes körútjaimon találkoztam már olyan 20-21 éves fiatalokkal is, akik soha nem látták még a makkjukat, annyira rá volt tapadva a fityma, miközben a szüleik meg parlagon hagyták a problémát, ezért az így felnőtt fiatal srácok érezvén, hogy nem törődnek vele, több év-évtizednyi lelki teherrel nyomasztva, kapuzárásos pánik hatása alatt (barátnő)/végső kétségbeesésükben megkerestek >>priviben.

Ha uis egy fiatal úgy felnő, hogy tudatában van egy megoldatlan problémának, amivel a szülei nem foglalkoztak, (talán jobban össze voltak zavarodva, mint maga a gyerek, mivel náluk ez mindigis “tabutémának” számított…) nem fog merni olyan könnyen segítséget kérni. Voltak olyan >>privizők, akikkel hónapokon át leveleztem, mire sikerült annyira összeszedniük magukat írásos/verbális beszélgetéseink során, hogy rávegyék magukat az első lépés utáni újabb lépések megtételére. Nyilván volt, akit legjobb szándékom ellenére TKM-elni kellett, annyira menthetetlen volt az esete.  ((Ilyen pl. amikor a már egyszer erőszakosan/túl korán feltépett fityma rendszerint visszatapad, visszahegesedik a makkra, ott komoly gyulladásokat (balanitis, balanoposthitis), vmint extrém intenzitású makkérzékenységet idézvén elő.)) Azonban szerencsére voltak olyan esetek is, amikor elég volt egy fitymafeltépés, kiegészítve esetenként egy fékalávarrással és némi fitymaplasztikával.
(A feltépést a lap végefelé részletezem. Képgaléria hamarosan…)

DE MIÉRT ALAKUL EZ KI?

Ennek több oka is van.
1.) A veleszületett sejtes összenövés, cellularis adhézió az ember magzati életének legvégén, közvetlenül a születés előtt alakul ki, kb. akkor, amikor a herék leszállnak a herezacskóba, ami alul összeheged (ez a FORRADÁSI NYOM, latinul: raphe (>>később)). Ekkor alakul ki maga a fityma is, amely körülöleli a péniszt és a makkot, majd a fitymafékben, és annak folytatásában összeforr. A testünk azonban születésünkkor még sajna tökéletlen, de mindennek megvan a maga jelentősége. Uis az élet kezdetekor a fitymának gyakorlati jelentősége mindössze annyi, hogy a makkot védje a pelenkatartalomtól (pisi/kaki). A fitymafaggyú időközben elkezd termelődni, és ahogy azt a későbbi képeken látni lehet majd, elkezdi szép lassan kidolgozni hátulról-előre a szmegmát <3. KÉP>>, így az idővel magától felválik. Ez általában 2-3 éves korra tehető, egyes esetekben 5-7 de akár 10 éves korig is eltarthat. Éppen ezért először legyünk türelmesek, és kisfiunknál NE HÚZZUK HÁTRA A FITYMÁT 3 ÉVES KOR ELŐTT!!! Húzogatni sem kell.
Mindössze annyira kell hátrahúzni a fitymát, amennyire az igen finom hátrahúzó mozdulatok mellett engedi magát görgetni, tovább nem szabad húzni, mint amennyire megy, SZIGORÚAN TILOS!!! TÉPNI, FESZÍTENI IS! ((8-o

OFF: >>>>>
Különleges tiszteletem a svéd orvosoké, onnan tudom, hogy egyesek még 10 éves korig is várnak, mire a gombos szondához nyúlnának, uis van olyan gyerkőc, akinek fitymája addig válik teljesen simán és zökkenőmentesen hátrahúzhatóvá. Ehhez képest sajna elég szörnyű, hogy még ma is sok gyermekorvos 1-2 éves korban, előzetes bejelentés/a szülő előzetes beleegyezése nélkül(!) hátraerőszakolja/feltépi a fitymát, holott a védőnők álláspontja is a 3. életév betöltésének figyelembe vétele.
<<<<< :ON

Ha egyszer a fityma felválik/feltépésre kerül, onnantól kezdve különleges kezelést igényel, ellenkező esetben ill. elhanyagolás következtében az visszatapad a makkra, és összenőhet, összekövesedhet, mert az elszmegmásodott fitymafaggyú megköti, még rosszabb esetben a fityma beszakad, de még ha ezt meg is ússza a gyerkőc, könnyen lehet, hogy a feltépés következtében okozott kár nagyobb, mint amilyennek az látszik, ugyanis a feltépéskor sok esetben megsérül a fityma szerkezete, a sérülések viszont mikroszkopikus méretűek, ezért azok szabad szemmel nem láthatóak. Ebből alakul ki idővel a >> fitymaszűkület!


Tehát, ha siettetjük a dolgokat, könnyen lehet, hogy a gyerkőc kukacának, főleg a fityma alatti résznek napi szintű tisztítása komoly procedúrává válik, a gyerkőc ellenkezni fog, sír, tombol, tiltakozik. A kedves Szülők meg azok után nem mernek tükörbe nézni, hisz ha úgy vesszük, ezek után gyakorlatilag “megerőszakoltuk” a saját gyermekünket, nem beszélve az okozott szövődményekről… :-T

*********************************************
Kérdése van?
Tanácsra lenne szüksége, mit tegyen?
>> IDE KATTINTSON!
*********************************************

 

2.) A klasszikus fitymaletapadás, fityma-visszatapadás a fityma felválásától, feltépésétől számítva akármilyen életkorban kialakulhat Leggyakrabban azonban a serdülőkorban, kései kiskamaszkorban fordul elő, amikor a szülő már nem ill. nem rendszeresen ellenőrzi a kölyök fütyijét, a gyerkőc viszont a fütyi rendes, rendszeres megtisztítását, ápolását vagy nem tanulta meg, vagy elhanyagolja. Ennek issza meg a levét általában akkor, amikor ráébred ennek valódi jelentőségére csajozáskor, partnerkereséskor, párválasztáskor.

Miért mulaszt a szülő?

Abba jobb, nem belegondolni, ha azért, mert nem törődik a gyermekével, bár sajnos sok ilyen van. Azonban még ha a szülők zöme szereti is gyermekét, és törődik vele, jó is a kapcsolat köztük, akkor is sajna csak a töredékük figyel oda az ő kényes problémáikra, így többségük nem ellenőrzi gyermeküknél a fityma teljesen hátrahúzhatóságát. Ennek okai, ill. azok a fránya kifogások…:

> Nincs rá idejük! (Nincs idő a gyerekre??)
(Én inkább úgy fogalmaznék: NEM SZÁNNAK RÁ. Az most lényegtelen mi miatt nem. A végeredmény szempontjából édesmindegy mi miatt nem, a baj attól még adott, és a gyerek emiatt évekig lapul, majd betöltvén a 18-at előbb-utóbb önmagának kell megoldást találnia.)

> ÚGY GONDOLJÁK, nem kell vele foglalkozni, maaajd lesz ami lesz!”
(Erről a felfogásról szerintem sok szülőnek megvan a maga véleménye, akkor is, ha a más gyermekének esetén felháborodik, ám a saját gyermekével kapcsolatban…)

> NEM GONDOLJÁK, hogy baj lesz!
(ÚGY GONDOLJÁK, hogy a gyerek már azt megtanulta magától, vagy megmutatta valaki más neki, és csinálja magának, esetleg az oktatási intézményben bízik, hogy ott megtanítják rá. NEM FOGJÁK!)
(Minden elcseszett dolog így kezdődött: “ Azt gondoltam, hogy…!”)

> FÉL, hogy megszólja őket a szomszéd/az utca embere, ha ez kitudódik (Hiúság, renomé!)
(Na és akkor mivan? Az a baj, hogy a mai világ egyre felszínesebb, és sok esetben, az emberek egy ilyen dolog hallatán jogtalan véleményeket fogalmaznak meg a szülőről, miközben ő sem különb a Deákné vásznánál.)
Úgy gondolom, fontos azt letisztázni, hogy semmi köze a szomszédnak/az utca emberének ahhoz, hogy betöltött 18 éves koráig  — azaz, amíg Ön, kedves Szülő felel a saját/az Önre bízott gyermekéért — leellenőrzi a saját gyermekénél, hogy egészségileg minden rendben van-e!? Nyilván nem minden nap, hanem az alábbi ajánlásaim figyelembevételével…

  • 0-8 éves korig naponta többször. (Esti fürd(et)és után mindenképp!)
  • 9-11 éves korig naponta 1x.
  • 12-15 éves korig hetente.
  • 16-18 éves korig havonta.

 

Ez a feladat inkább az apáké kellene hogy legyen, azonban azt javaslom, hogy serdülőkor környékén, olyan 11 éves kor körül kedves Szülők, üljenek le, s beszélgessenek el csemetéjükkel, szánják rá az időt, és világosítsák fel őket arról, hogy miért fontos az ellenőrzés!? Beszéljék meg azt is, hogy melyik szülőt választja a gyerek a fütyi és a herék ellenőrzésére!?
(Ez azért fontos, mert nyilván ha az egyik szülővel nem jó a gyerkőc kapcsolata, (rosszabb esetben fél a gyerek a szülőtől,) akkor az nem lenne szerencsés, ha olyan szülő ellenőrizné le, akivel a gyerek nincs olyan bizalmi viszonyban. Úgy gondolom, az az ember, aki azért egy szülőt pedofilnak vagy aberráltnak tart, mert az becsülettel eleget tesz szülői kötelezettségének, és gyermeke bizalmával, együttműködésével és elfogadásával figyeli, ellenőrzi az ő egészségét arról igencsak megvan a véleményem negatív értelemben!)

 

> Nem merik ellenőrizni saját gyermeküket!
(Ennek több oka is lehet. Nézzük a legfontosabbakat:
_ mert A GYEREK SZÉGYENLŐS!

_ NEM AKAROK ROSSZAT NEKI, VAGY HOGY ZAKLATÁSNAK VEGYE!
(Miért hiszi azt, hogy rosszat tenne neki?
Nyilván, ha elvesztette gyermeke bizalmát, akkor a dolog nem fog működni. Meg ugye tinikorban mi fiúk olykor elég szélsőségesek is tudunk lenni. Azonban a gyerekkel fontos, hogy leüljünk, és beszélgessünk erről is. A gyerek mondja el, ha ő úgy érzi, hogy ez frusztrálná. Önök is mondják el kedves Szülők, mi az álláspontjuk, beszéljenek egymással a legőszintébben! Én mindig erre biztattam mindenkit: BESZÉLJÜNK RÓLA! KÖSSÜNK KOMPROMISSZUMOKAT!)

Hadd tiszteljem meg Önöket egy rövid történettel, mire gondolok!?:
OFF: >>>>>
Nemegyszer vizsgáltam meg szülői felkérésre is gyerkőcöt.

Az egyik első fórumos segélykérő a legelső országjáró körutam során megkért, hogy ejtsem útba őt is kb. 2 hét ismeretség után. Fitymaszűkülete volt. meg se vizsgálta rendesen az urológus, mégis TKM-re írta ki, amikor el volt nála megnézetni a fütykösét, s már ki is volt tűzve a műtét időpontja a SOTE-’n. De ő már csak azért sem akar megszabadulni fitymájától! Úgy ítélte meg, enyhe a szűkülete, más alternatívát akar találni.  Nem volt veszítenivalója.
Természetesen nyílt lapokkal játszottunk kezdettől fogva: Az akkor 17 éves srác kezdettől fogva beavatta szüleit abba, hogy netes fórumon kiírt egy kérdést, ott válaszoltam neki, és pozitív benyomást tettem rá, ezért >>priviben felvette velem a kapcsolatot, és úgy érzi, nem akar elmenni műtétre, ezért szeretne meghívni magukhoz, hogy nyugalomban megvizsgálhassam és véleményezhessem fitymaszűkületét!? Szülei nagyon normális, nyitott felfogású, rendes emberek, nagy szeretettel és tisztelettel fogadtak otthonukban. :-)
A srácot kérésére tetőtől-talpig megvizsgáltam mielőtt rátértünk volna a fitymaproblémájára, amikoris megvizsgáltuk közösen a bréjét petyhüdten és mereven is. A végén átbeszéltünk MINDEN alternatívát, ami megoldást jelenthetett fitymaszűkületére.

De most itt nem is ez a lényeges, hanem az, hogy amikor a szüleivel átbeszéltük véleményemet a teendőkről az édesanyjuk odahívott magához, és megsúgta, hogy van egy kisebbik fia is, akinél úgy vette észre, hogy “mintha ott sem lenne minden rendben!” Még nincs 13 éves, de elég furán áll a fütyijén a fityma, nem tudja, minden rendben van-e vele, és aggódik, azonban nem meri nála leellenőrizni, mert nem akar belegázolni a fia lelkébe azzal, hogy megsérti a szégyenérzetét, ezért szeretne megkérni, vizsgáljam akkor meg a kukacát az öcsinek is, hadd nyugodhassanak meg végre! Rendben.

Szóltak az öcsinek a szomszéd szobába. A fiú előjött, de amint kapcsolt, hogy mi miatt kérették ide, hanyatt-homlok menekült vissza a szobájába és elbújt. Időbe telt, mire sikerült rábeszélni, hogy előmerészkedjen onnan, azonban tudtam, hogy fél ettől az egésztől. Azt is tudtam, hogy a családja meg őt fél|ti. Kompromisszum kellett, méghozzá sürgősen. El kellett érni, hogy a fiú vállalja a vizsgálatot, de úgy, hogy azt ő elfogadja és ne ártsunk neki. Hármasban maradtunk a bátyjával.
Ekkor elmeséltük neki mindazt, ami addig ott történt, nem titkoltunk semmit, de arra vigyáztunk, ne ijesszük meg még jobban. A 12 éves fiú maga elé meredve ült a balomon lehorgasztott, szomorú fejjel. Egy jó 15-20 percet biztosan beszélgettünk ilyen meghitt, nyugodt közegben, amikor a fiú elkezdett kérdezni, aztán ismét és ismét. Idő kellett neki, míg megnyugodott a hirtelen sokktól, és ép ésszel belátta, hogy Ő is jobban jár, ha most ezen átesik a saját akaratából.
Nekiveselkedtünk. Őt is végig átnéztem, mindvégig szóval tartottam és nagyon figyeltem rá, ne féljen sem tőlem, sem a vizsgálttól. Mire a kukacához értünk, már teljesen nyugodt, és némiképp oldott volt. Azonban sajna, amikor nemi semennyire sem jött hátra a fitymája (abszolút fitymaszűkület), túl szűk volt a nyílás, fültisztító vattapálcika sem fért be a fitymarésbe (tűfokú fimózis) , ő ezt tudta, ezért is félt szegény annyira a vizsgálattól, mert így kiderült. :-(

De az eset következtében legalább mindenki megnyugodhatott. A szülők is fellélegeztek, hogy megtudták, mi a státusz, meg az öcsi is, mert nagy kő esett le a szívéről azáltal, hogy nem kellett tovább titkolóznia, amit nem tudni milyen régóta cipelt. :-)


A lényeg az, hogy a gyermek — akármilyen korú is legyen IGÉNYLI azt, hogy leüljünk vele, és átbeszéljük vele mindazt, amit szeretnénk az ő együttműködésével elérni!
Ennek is tudjuk be azt is, hogy a testvérpárral a mai napig aktív kapcsolatot ápolunk, s az iménti közös nagy élmény óta már 2x ismét sort kerítettünk éves státuszkontroll-vizsgálatra. :-)
<<<<< :ON)

_ mert NÁLUK SEM ELLENŐRIZTÉK!
_ mert NÁLUK EDDIG TABU VOLT EZ A TÉMA!
(Soha nem késő elkezdeni, amíg a témát aktuálisnak érezzük…)

_ mert MÉG Ő MAGA SE TUDJA, MIT NÉZZEN, MIT ELLENŐRIZZEN RAJTA!
(Amikor a szülő ehhez a feladathoz laikusnak, hülyének érzi saját magát…)


Ebben az esetben a szülőnek be kell látnia, hogy nem ért hozzá.
Két dolgot megtehet:
1.) Utánaolvas, utánakeres és felkészíti magát erre a szerepre.
2.) Segítséget kér olyasvalakitől, aki kompetensebb ebben a dologban, a döntését pedig megbeszéli gyermekével.

*     *     *     *     *
SOSEM SZÉGYEN SEGÍTSÉGET KÉRNI, HA MUSZÁJ!
NEM AZ A GYENGESÉG JELE, HA SEGÍTSÉGET KÉRÜNK MÁSOKTÓL, HANEM AZ, HA ERŐSNEK MUTATJUK MAGUNKAT, KÖZBEN MEG NEM TESZÜNK SEMMIT!
A férfiúi büszkeség nem a félelemnél, kezdődik,

Mire legyünk büszkék, ha félelemből megfutamodunk kötelezettségeink, vagy akár az orvosi vizsgálat elől?
*     *     *     *     *

Valahol persze a szülőket is meg lehet érteni, a gyerek esetében mindenre ő se tud figyelni,… DE ERRE MINDENKÉPPEN MUSZÁJ, HOGY ODAFIGYELJEN!!! (( :-o

*     *     !!!    *     *
A gyerek/tini/felnőttkorú letapadásos, és fitymaszűkületes gyerek majdnem minden esetben az ő szüleit hibáztatja azért, mert ők NEM FOGLALKOZTAK ANNO AZ Ő PROBLÉMÁJÁVAL!

Ebbe beletartozik sajna a megoldás kezdeményezése is.
És az a baj, hogy ez nem lep meg! Egyre inkább nem lep meg!
*     *     *     *     *

!!! NAGYON FONTOS !!!
HA GYERMEKET VÁLLAL, KÉSZÜLJÖN FEL AZ Ő ÉRKEZÉSÉRE!
HA AMBULÁNS MŰTÉTET AKAR MAGÁN ELVÉGEZTETNI, ARRA ELŐBB UGYANCSAK KÉSZÜLJÖN FEL!!!

AKI AMIT NEM TUD,  semmi baj! BESZÉLGESSEN MÁSOKKAL, MÁS SZÜLŐKKEL (sok szülővel, ne csak egyetlen helyről), TÁJÉKOZÓDJON, KERESSEN RÁ A GYERMEKÉT ÉRINTŐ TÉMÁKRA! Kis csapatommal együtt én is ebben kívánok segítséget nyújtani Önöknek, T. Szülő-olvasók! :-)

*     *     *     *     *

Miért mulaszt a gyerek?

Jó kérdés. Ennek okát a szülő sem érti, miért blicceli el csemetéje a kukimosást! Te, aki fitymaletapadással, fitymaszűkülettel vagy egyéb elváltozással, fitymabetegséggel kerestél fel, mit válaszolnál az alábbi kérdésekre, azon kívül, hogy “— Nem tudom!”? :-T

> Miért blicceltem el a kukimosást?
> Miért blicceltem el a szüleim fütyiellenőrzését?
> Miért lógtam el az iskolaorvosi vizsgálatot?
> Miért nem védekeztem óvszerrel, mielőtt kialakult a farkamon  a betegség?

HA TE ILYEN GYEREK VAGY, AKI VALAMELYIK KÖTELEZETTSÉGEDET ELBLICCELTED, aminek következtében fityma, makk, péniszelváltozásod alakult ki, vagy az óvszeres kérdés kapcsán teherbe ejtettél egy lányt, KÉRLEK, VÁLASZODAT (indokkal együtt) írd meg a lap legalján kommentben!

!!! A mezőket így töltsd ki:
Név mezőbe*: >> ___P. Zoli (16, Érd)___
Minimum Keresztneved, akár monogramm (Kor, Település)
Email-mezőbe*: >> ___e-mail címed___ 
Honlap-mező: >> nem muszáj kitöltened
(Az Email és a honlap mezők tartalma nem jelenik meg nyilvánosan.)
Hozzászólás mező: >> Ide írd, a válaszaidat az iménti kérdésekre :-)

Creative Commons Licenc

DE MILYEN AZ A LETAPADÁS?
HOGYAN IS NÉZ KI?


Fitymaletapadás tehát sajna nemcsak kisgyerekeknél és kiskamasz serdülőknél fordulhat elő. Egyre inkább a felnőttkort elérő fiataloknál is feltűnt az elmúlt pár évben, főleg huszon1-2 éveseknél. Súlyosabb esetben a belfityma akár rá is nőhet a makk peremére, ez esetben a sima, egyszerű letapadás megszüntetéséhez használatos gombos szonda
(kép a lap alján) is kevésnek bizonyulhat, és a fitymát ‒ szó szerint ‒ le kell vágni a makkról!

Egy átlagos gyerekkori veleszületett sejtes összetapadás feltépés közben így néz ki…
< 1. kép >> http://img.medscape.com/fullsize/migrated/507/161/un507161.fig4.gifFeltépés utáni fityma és makk kb. 2 éves korban. A makkon lévő sárga morzsák feltehetőleg szmegmadarabkák ill. adhéziómaradványok.
Feltépés utáni fityma és makk kb. 2 éves korban. A makkon lévő sárga morzsák feltehetőleg szmegmadarabkák ill. adhéziómaradványok.

…vagy így…
< 2.kép >> http://cai.md.chula.ac.th/lesson/atlas/H/ImgBig/IMG0048.jpgA fityma makkról történő leválasztása során a makkon kis sárgás-fehéres darabok azaz szmegmamorzsák, ill. az addigi letapadást okozó apróbb ún. "adhéziók" (sejtszövetmaradványok) láthatóak.A fityma makkról történő leválasztása során a makkon kis sárgás-fehéres darabok azaz szmegmamorzsák, ill. az addigi letapadást okozó apróbb ún. “adhéziók” (sejtszövetmaradványok) láthatóak.

Hogy mi is az a >> SZMEGMA?

De mielőtt esetleg vki bekattanna a SZMEGMA-altopikba, csak hogy lássunk erre is példát:
Az alábbi kisfiúnál a bal oldali képbevágáson nagyon szépen összeállt sajtszerű állagúvá a szmegma, olyannyira, hogy az már a fitymát is kidudorítja a makk pereménél. Itt is látszik, hogy 3 éves kor előtt NEM ÉRDEMES hátraerőszakolni azt a fitymát, uis a szervezet sok esetben MAGÁTÓL felválasztja a makkról, úgy, hogy faggyút termel, ami idővel SZMEGMÁVÁ alakul, és ilyen szépen összeáll, mint az a jobb oldali képbevágáson is jól látszik:

< 3. KÉP >>
Letapadás kisfiúnál - Fitymafeltépés előtt és után...
Letapadás kisfiúnál – Fitymafeltépés előtt és után…

KOMMENT: Itt a problémát csupán az okozta, hogy a fityma vége elég intenzíven rá volt tapadva a makkra, ezért nem tudott onnan felválni, ezért kellett onnan felszedni. A jobb oldali képbevágáson remekül kivehető a fityma eddigi rátapadásának a helye, alatta a sajtszerű szmegmával.


Az alábbi esetben még elég komoly a letapadás, azonban megítélésem szerint, annyira már nem tűnik vészesnek a helyzet, hisz a fitymán már megjelentek olyan pontok, ahol a fityma elvált a makktól, noha még nem a teljes felületen teszi. Kisgyerekeknél 0-3-5-7-8 éves korban még gyakran előfordul az, hogy nem húzható hátra teljesen a fityma, ezért azt
CSAK ADDIG SZABAD HÁTRAHÚZNI, AMEDDIG AZT A FITYMA ENGEDI, ÉS AZ A KISFIÚNAK NEM FÁJ! (( :-o
< 4. kép >> http://drszokehenrik.hu/userfiles/fitymaletapadas.JPGEz még itt egy elég elfogadható állapoban lévő letapadás, amelynek megszüntetése talán még nem is biztos, hogy feltétlenül igényel orvosi felrántást, feltépést, ugyanis a fityma végének néhány pontján már látni olyan apróbb gyűrődéseket, amelyek a makktól már elváltak. És ha néhány kis ponton elvált, akkor...!? :-)Ez még itt egy elég elfogadható állapoban lévő letapadás, amelynek megszüntetése talán még nem is biztos, hogy feltétlenül igényel orvosi felrántást, feltépést, ugyanis a fityma végének néhány pontján már látni olyan apróbb gyűrődéseket, amelyek a makktól már elváltak. És ha néhány kis ponton elvált, akkor…!? :-)

KOMMENT: A képen nagyon jól látszik az, hogy meddig szabad csak a kisgyerek fitymáját hátrahúzni, akár ici-picit hátra is feszíteni, nyilván nem a gyerek fájdalomküszöbéig.
Ennél a pontnál itt és most NEM MEGY TOVÁBB A FITYMA, ergo, NEM SZABAD TOVÁBB HÚZNI! Igaz, ezt fokozott óvatossággal ugyan, a kéthüvelykujjas módszerrel akár fel is lehetne szedni megfelelő kamillás előáztatás után, de
Se mi ne parázzunk, se szegény gyereket se paráztassuk amiatt, hogy “jaaj, most a kukin feltétlenül fel kell tépetni a bőrt!” NEM KELL!

_____________________________________________ !!! ____________________________________________
!!! 
AMENNYIBEN VAN ÖNÖKNÉL/ISMERŐSI KÖRBEN LETAPADÁSOS KISFIÚ, ÉS ÖNÖK TANÁCSTALANOK, MITÉVŐK LEGYENEK, VISZONT ÉRDEKELNÉ , KÉREM, BÁTRAN VEGYÉK FEL VELEM A KAPCSOLATOT >> ide kattintva!

*   *   *

 A letapadáshoz rosszabb, és sajna gyakoribb esetben fitymaszűkület is társul, ahogy az alábbi képen is…

< 5. kép >> http://www.marekgorniak.pl/assets/images/artykol2/stulejka_rok_pozniej.jpgEz is egy elég dúrva letapadás kb. 2-3 éves korban, fitymaszűkülettel a makk alatt.Ez is egy elég dúrva letapadás kb. 2-3 éves korban, fitymaszűkülettel a makk alatt.

Vagy íme egy még ennél is sokkal súlyosabb eset, ami előfordul…
<6. kép (18+!!!) >> http://www.hindawi.com/journals/tswj/2011/373829.fig.007b.jpgEz egy igen dúrva és makacs makkra ránövéses sejtes letapadás. A makknak színéből, és a húgycsőnyílás formájából ítélve, ezt már csak TKM-elni lehet.Itt ugye már sokkal durvábban rá van nőve a bőr  a makkra, amelynek kontúrja, pereme formára teljesen kivehetetlen. Ez egy igen makacs makkra ránövéses sejtes letapadás. A makknak színéből és a fityma formájából, állapotából ítélve, ezt már csak TKM-elni lehet.

*     *     *

Ami azonban igazán elképesztett, az amikor úgy 2013. őszén személyesen is találkoztam egy 21 éves fiúnál. Na, az sem volt piskóta éppenséggel…
Makkperemmel összenőtt fityma. Pont így nézett ki mint az alábbi képen látható,  csak felnőtt kivitelben…:

< 7. kép >> http://www.hindawi.com/journals/tswj/2011/373829.fig.007a.jpgMakkperemre ránövéses sejtes letapadás. És még felnőttkorban is sajna előfordul manapság! :-o
Makkperemre ránövéses sejtes letapadás. Még felnőttkorban is sajna előfordul manapság! :-o

KOMMENT: Ezt a fajta feltapadást már képtelenség volt gombos szondával feltépni, itt már sebészollóval vagy szikével is át kell vágni körben a feltapadt szöveteket, figyelve arra, hogy a makk pereme meg ne sérüljön, abba bele ne vágjunk. De ezt is csak azután, hogy előzőleg mélyen a letapadt fitymarész alá benyúlva, azt a szondával felfelé feszítve valamelyest sikerült rajta valamit oldani. Ha így a feltapadást meg sikerül szüntetni, a makknak ismét lesz kontúrja, s kivehetővé válik a pereme. Ez még nem körülmetélés, ez csak feltapadásleoldás/-levágás!

*     *     *


Az alábbi kép egy szép kép, csak sajna, nem a kisfiú szempontjából. :-( Ez a fityma ugyanis elég durván össze van olvadva  a makkal. A rácsillanó fénynyaláb jól láttatja, hogy nincs meg a fityma széle, ahonnan fel lehetne szedni azt.
Nem tudom, mi lett a kiskölyökkel, csak annyit tudok róla, hogy 5 éves volt, amikor a fotó készült, mindenesetre ez túl intenzív összenövés, a makknak semmilyen formában nincs kontúrja, max az apró kapilláris erecskék bőrbeolvadásánál látszik egy bemélyedés, a kép alapján ott feltételezhető a makk kontúrja. Menthetetlen fityma. → TKM

< 8. kép >> http://www.120ask.com/picc/20138/2013880149660.jpgEz a fityma elég dúrván összenőtt a makkal. A képen baloldali kis élénkpiros kapilláris hajszálerecske-ág magasságában haloványan igaz fel lehet fedezni a fityma makkra ránőtt peremét, azonban, hogy most ez el fog-e tudni magától válni idővel a makktól,... azt nem lehet megmondani. Innen egyelőre menthetetlennek tűnik ez a fityma. Ez a fityma elég dúrván összenőtt a makkal. A képen baloldali kis élénkpiros kapilláris hajszálerecske-ág magasságában haloványan igaz fel lehet fedezni a fityma makkra ránőtt peremét, azonban, hogy most ez el fog-e tudni magától válni idővel a makktól,… azt nem lehet megmondani. A kép készítésének pillanatában nem kivitelezhető az előbőr leválasztása a makkról a makk és/vagy a fityma sérülése nélkül, ezért nem látok esélyt ennek a fitymának megmentésére. (Ahogy pl. azt a  fenti <<6. kép>-nél is feltételezni lehet.)
Innen egyelőre menthetetlennek tűnik ez a fityma.

_____________________________________________ !!! ____________________________________________
!!! AMENNYIBEN VAN ÖNÖKNÉL/ISMERŐSI KÖRBEN LETAPADÁSOS KISFIÚ, ÉS ÖNÖK TANÁCSTALANOK, MITÉVŐK LEGYENEK, VISZONT ÉRDEKELNÉ , KÉREM, BÁTRAN VEGYÉK FEL VELEM A KAPCSOLATOT >> ide kattintva!

Creative Commons Licenc

A LETAPADÁS FELOLDÁSA:
=========================

Ha bebizonyosodott, hogy valóban le van tapadva az a fityma, azt függően a letapadás (adhesio-k) mértékétől le le7 fejteni megfelelő érzéstelenítést követően:

► fertőtlenített és kikörömkefélt hüvelyk-, mutató és középső ujjakkal,

► gombos szondával
ORVOSI MŰSZER - Gombos szonda

► sebészollóval
ORVOSI MŰSZER - Sebészolló

Akinél egyszer már letapadt, eleinte nagyobb eséllyel tapadhat vissza az előbőr. Ezt megelőzni csak a fityma rendszeres, naponta többszöri hátrahúzásával, majd ‒ ameddig megy ‒  hátrafeszítésével, azután pedig legalább tusfürdős/intim mosakodós megtisztításával, hüvelyk- és mutatóujjakkal történő alapos ledörzsölésével, lemorzsolásával lehetséges.

!!!
> EDDIG MÉG SOHA NEM TUDTAD HÁTRAHÚZNI A FITYMÁDAT, vagy SOHA NEM JÖTT MÉG HÁTRA?
> MEG VAGY RÓLA GYŐZŐDVE, HOGY A FITYMÁD RÁ VAN TAPADVA A MAKKODRA?
> NEM TUDOD, MITÉVŐ LÉGY?
> FÉLSZ AZ ELSŐ LÉPÉST MEGTENNI, és FÉLSZ ORVOSHOZ FORDULNI VELE?


…semmi baj! Beszélgessünk róla! :-)
(Eddig még senki nem halt bele, még a szégyenbe sem.)

*********************************************
Kérdése van?
Tanácsra lenne szüksége, mit tegyen?
>> IDE KATTINTSON!

*********************************************

*   *   *   Creative Commons Licenc    *   *   *

 

Ebben az esetben a fitymádat fel kell tépni, ki kell tamponálni, ami alig 5-10 perces beavatkozás a dokinál. Ezt akár az urológus, de akár még a házidoki is elvégezheti, aki a gyulladások, visszatapadások csökkentésére, megelőzésére felír majd szteroidos, vagy egyéb krémet, kenőcsöt is. Ezzel akármennyire is kellemetlen, fájdalmas, csípős érzés lesz, de kenni kell majd a felválasztott fitymát. Ha nem kenitek, s nem is húzod hátra ezek után a fitymádat, mert csíp, fáj, kellemetlen, vagy pusztán csak lustaságból, nagy eséllyel vissza fog szűkülni, és a szexuális életed elkezdésekor úgyis foglalkozni kényszerülsz vele, ha tetszik az neked, ha nem. :-T
Ha nem kezeled és ismét megtörténik a baj, mert ismételten visszatapad a bőr,  ismét lehet majd menni a gyerekdokihoz kukifeltépésre, ami milyen xar lesz majd!

Ha enyhe a letapadás, akkor azt a sajátom 11 és féléves koromban történteknek megfelelően fürdés után finoman fel lehet még tépni, azonban laikusoknak, határozatlanoknak és félősöknek, önbizalomhiányosoknak nem ajánlatos, ők inkább forduljanak szakemberhez, aki megcsinálja nekik!

A FITYMA FELTÉPÉSÉNEK, LEVÁLASZTÁSÁNAK KÖVETKEZMÉNYE HÁROMFÉLE LEHET:
“A” ESET > A fityma gond nélkül meggyógyul. (jobbik eset.)
“B” ESET > A fityma megsérül a feltépés következtében, a seb hegesen összehúzódik, FITYMASZŰKÜLET alakul ki.
“C” ESET > A fityma visszatapad, ismét feltépik, ismét visszatapad, még rosszabb esetben BXO – Balanitis Xeroica Obliterans okozta balanitis (makkgyulladás) ill. balanoposthitis (fityma és makk együttes gyulladása) alakul ki, ami egyenes út a TKM-hez (Teljes KörülMetéléshez.)

Mindez miért?
>Mert a gyerek elbliccelte a fütyi alapos megtisztítását, és a fityma rendszeres hátrafeszítését! És…
>Mert a szülő is elbliccelte csemetéjüknél a kuki rendszeres leellenőrzését!

MEGÉRI??? :-o

 

Más esetben meg lehet próbálni a fitymát az alábbi fejezetben bemutatott orvosi műszerek segítségével lokális (helyi) injektált/kikevert-kombinált érzéstelenítés alatt. Ebben az esetben a fityma esetleg menthető, jobb esetben a fentebb részletezett “A” ESET >-ben, és gondos odafigyeléssel, tanácskéréssel akár még a “B” ESET >-ben is részletezett FITYMASZŰKÜLET kialakulása is kiküszöbölhető, de ehhez azonban az kell, hogy…
1.) Ha nem értünk hozzá, ne okoskodjunk magunk, ne engedjük a büszkeségünket felülkerekedni, mert csúnyán ráfázhatunk! Kérjünk szakértő segítséget.
2.) Ha nincs más opció, forduljunk a háziorvoshoz/segítőkész szándékú urológushoz.
Legrosszabb esetben még mindig ott a KM-ek valamelyike, akár a Részleges. (RKM), akár a Teljes körülmetélés (TKM).

*   *   *

Ha a fityma csak mereven “tapad le”, de petyhüdten nincs ilyen gond, akkor az nem letapadás, hanem…
> vagy fitymaszűkület,
> vagy rövid fitymafék lesz,
> vagy a kettő együtt, egymásba olvadva/külön-külön egymástól.

Egyértelmű szakvélemény kialakításához vizuális, de inkább fizikális vizsgálat szükséges. Ez ne kerüljük ki, akkor sem, ha félünk tőle, vagy túl szégyenlősek vagyunk. Első körben mindenképp ennek elvégzése javasolt, mert vizsgálat hiányában orvos sem tudna diagnózist felállítani, felépíteni, ellenben… HA NEM ÉRTESZ HOZZÁ, AKKOR HOZZÁNYÚLNI SÚÚÚÚLYOS FELELŐTLENSÉG, SZIGORÚAN TILOS!!! :-o
Max. finoman, fokozott óvatossággal megfelelő elő- és utókezelés alkalmazása MELLETT, fájdalomküszöbig!


Egyik korábbi tanulságos párbeszédemet ajánlom szíves figyelmetekbe régi helyemről átmásolva:

GyK Van rá valami megoldás


GyK Van rá valami megoldás (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

>> http://www.youtube.com/watch?v=PqJj40I-H5E
___ (1:10–)1:38–1:46 ill. 2:35–3:27 -ig
>> http://www.youtube.com/watch?v=ra5t0OsmWf0&feature=related
___ (1:58–)2:25–2:47 ill. 3:04–3:29 -ig

===~=~=~=~=~=~=~=~=~=~===

A gombos szonda pedig így néz ki:
>> http://fityma.net/wp-content/uploads/2014/03/ORVOSI-M%C5%B0SZER-Gombos-szonda.jpg 
GyK Van rá valami megoldás (2)

————————————————————————————————————
Vagy … úgy gondolod, hogy azért nem jön hátra az a fityma, mert… BESZŰKÜLT?

(Klikkelj ide a lapozáshoz! (>>))
————————————————————————————————————

Oldal létrehozva:      2014. 06. 08.
Legutóbb frissítve:   2015. 01. 22. — 06:14

 

________________________________________________________________________________
A FITYMA.NET weboldal teljes egészében a Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licensze alatt áll.

Mielőtt kimásolnál, beszúrnál, felhasználnál bármit is az oldal tartalmából, tájékozódj, mit tartalmaz ez, mert ellenkező esetben a felhasználás jogát megvonhatjuk tőled, és a helytől, ahová beszúrod! Megértésedet köszönjük!

Creative Commons Licenc

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

…ha nincs, aki segít, amikor gond van a péniszeddel, fitymáddal! ☺ » Fitymaszűkület, rövid fitymafék, fityma letapadás, fitymatágítás, LS, Lichen Sclerosus, hypospadiasis,… | Nem ciki beszélni róla! Kérdezz bátran! Hasznos tanácsok fiúknak és férfiaknak, pároknak, fiús szülőknek és MINDENKINEK!