SZŰRŐVIZSGÁLAT? UROLÓGIA? ISKOLAORVOS?

Creative Commons Licenc

ORVOSI VIZSGÁLAT?

Sokan félnek, tartanak az orvosi, kiváltképp az iskolaorvosi szűrővizsgálatoktól. A látás-hallás, szív- és tüdőhallgatózásos vizsgálat még nem is vészes, de amint a férfiasságunkról van szó, vagy ha le kell vetkőzni osztálytársaink előtt alsógatyára, a többség egycsapásra szégyenlőssé válik, főleg, ha a nemi szerveket is vizsgálja az orvos.

De miért is félünk annyira ettől a vizsgálattól?
Mi a rossz benne?
Kötelezőek-e ezek a vizsgálatok?
Mi a jelenlegi gyakorlat, és milyeneknek kéne lenniük ezeknek a vizsgálatoknak?——————————————————————————————


Az elmúlt években elég vegyes álláspont alakult ki a teljeskörű orvosi vizsgálatokról. A témára elsősorban a fiatalabb, leginkább serdülőkorban lévő tinik érzékenyek, sokan szükségtelennek, feleslegesnek, esetleg molesztálásnak, zaklatásnak tartják, nem1x még az orvost is perverznek, pederasztának állítják be, mint aki kedvtelésből, “csak bekukkant a gatyóba”, elsősorban az intim szférájukba sok esetben akaratlanul beavatkozó vizsgálatok miatt. A lányok a cicik és a punci esetleges vizsgálata miatt aggódnak, meg, hogy meztelenre kell vetkőzniük sokszor neméppen fiatal doktornő vagy férfiorvos előtt, a fiúk pedig elsősorban azon frusztrálják magukat, hogy egymás, néhol az egész osztály  előtt “fogdozzák meg” a fütyijüket, zacsijukat, akár, hogy fel is nyúlnak nekik a seggükbe, az egész procedúrát meg a sokszor “szexi” asszisztensnő/védőnő is végignézi, nem beszélve arról, ha a brét fel is kell állítaniuk. Főleg emiatt sokan azt vallják, hogy az intim részek, nemi szervek vizsgálata magánügy, azokat orvosnak nem szükséges vizsgálni, még akkor sem, ha egyes foglalkozás-egészségügyi szakterületek kötelezően megkívánják ezek vizsgálatát. Főleg, hogy a gyakorlat sem egységes, és a magyar iskolaorvosi rendszer is összeomló-félben van.
A következő cikkben minden álláspontot megvizsgálunk, és tisztázzuk a sok esetben alaptalan félelmeket is.

*   *   *

§ EGY KIS JOG…
Mindenki a jogait hangoztatja, amikor tiltakozni próbál a vizsgálatok elvégzése ellen, ellenben nem sokan ismerik azokat. Mi is az igazság? — Megtagadhatjuk-e az iskolaorvosi vizsgálatok elvégzését?
— Mi is tartozik bele a hivatalosan elvégzendő vizsgálatokba? Mi az, amit vizsgálhat a sulidoki, és mi az, amit vizsgálnia kell (kéne)?
— Milyen körülmények között, és milyen feltételek mellett vizsgálhat az iskolaorvos?


RENDELETEK:

Az iskola-egészségügyi ellátásról:
>> http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700026.NM

A munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről:
>> http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99800033.NM

SZEMÉLYES ÁLLÁSPONTOM…

Akárhányszor segélykérővel foglalkozom, vagy vizsgálati alany kér tőlem részletes kivizsgálást, egyre inkább látom, mennyire el vannak hanyagolva a fiatalok egészségügyi állapota. A többség tudatlan, tájékozatlan, vagy hiányos ismeretekkel rendelkezik ahhoz, hogy rendben fenntartsa egészségét, emellett nemkevesen e mellett még lusták is foglalkozni saját állapotukkal, addig, míg nincs baj. Elbagatellizáljuk a megelőzést, nem végzünk önvizsgálatot. Miután vixont már a baj kialakult, akkor sok esetben azonnal összeomlasztjuk önbizalmunkat, szégyenlőssé válunk, bezárkózunk. titkolózni kezdünk mások előtt, ilyenkor félünk az ismeretlentől, az orvostól, de legfőbbképpen a megalázottság-érzéstől, amit át kell majd élnünk. Ilyenkor halogatunk lépni, ami gyakran végzetes lehet!

Hány évet akarsz elpazarolni életedből arra, hogy aggódj olyasmin, amit azonnal is megoldhatsz?

Csak lassan kezdjük magunkat rákényszeríteni arra, hogy foglalkozzunk vele, miközben elzárkózunk azok elöl, akik segíthetnének: Szüleink, Tesónk, Legjobb barátaink, Sulidoki,  Körzeti v. házidoki,… stb. Büszkék vagyunk, magánügyként kezeljük a problémát, holott MIRE IS VAGYUNK BÜSZKÉK?  Pont az lenne a fontos, hogy a megoldás érdekében képesek legyünk feladni álláspontunkat!

“Inkább ADD FEL 1x ÖNKÉNT a büszkeséged úgy, h. semmi bajod nincs, MINT KÉSŐBB A makacsságod miatt kialakult kellemetlenné vált KÖRÜLMÉNYEK RÁKÉNYSZERÍTSENEK ARRA, HOGY SZÁMTALANSZOR FELADD! (Akkor ugyanis jobban fogsz szenvedni, és sokkal kínosabb lesz, mint azon 1xi alkalommal, amikor engeded, hogy megvizsgáljon.)

 

MILYEN EGY UROLÓGIAI VIZSGÁLAT?
HOGY ZAJLIK? MIT VIZSGÁLNAK?

Nemsokára kirészletezem a teljes orvosi vizsgálat menetét. Én most kirészletezek egy részletes, alapos urológiai kivizsgálást, mivel úgyis erre kíváncsiak a legtöbben. A legalaposabb vizsgálat (amit én is végzek) így zajlik:
Általában telt hólyaggal vizsgál az urológus az UltraHang (>>UH) miatt. Csak a végén fog kiküldeni vizeletet adni.

1.) Gatyesz le, asztalra felfekszel. Alhas-szeméremtájékodat, ágyékodat, ágyéki nyirokcsomóidat körbetapintja.
2.) Megkeresi a sérvkapukat, és megköhögtet picit, ágyéki sérvet keres.
3.) Megultrahangozza a veséidet, alhasadat, ágyékodat, herezacskódat. Kicsit hideg érzés az ingerületátvivő zselé miatt, de szerintem ez semennyire nem kellemetlen.
4.) Felemeli a herezacskódat és körbetapintja a zacsi és a végbélnyílás közti területet, azaz a gáttájékot (ez a perioneum, ami egy nagyon érzékeny terület), kicsit meg is nyomja azt.
5.) Külön-külön körbetapintja, egyenként megvizsgálja a heréidet.
6.) Áttapintja, enyhén megnyomkodja a péniszedet teljes hosszában, azon belül is a barlangos testek állapotára, esetleges elváltozásaira, esetleges fájdalomra kíváncsi, göböket, szokatlanságokat keresve mind a bőr alatti szövetekben, mind a bőrön.
7.) Hátrahúzza a fitymát, megnézi, megvizsgálja a fitymaféked, majd a makkodat.
8.) Szétnyitja a húgycsőnyílásodat és belenéz. Általában annak csak az öblét vizsgálja, nem törvényszerű, hogy bele is nyúl. Bizonyos esetekben viszont csipesszel vagy vattapálcikával kenetet vesz, de ezt akkor teszi, ha valami gyanúja van valami elváltozásra, fertőzésre, vagy anamnézisfelvételkor (kórelőzmény~) felhívod rá a figyelmét, hogy van valami bajod/gyanúd.

9.) Ágyéksérv kizárásához az ondóvezetéket visszaköveti a mellékhere aljától a bréd tövéig, amíg tapintható, annak kb. a felénél megfogja, és az ágyékcsatornába nyomja hüvelyk-/mutatóujjal — fekvő majd álló pozícióban — és ekkor köhögésre kérnek. (A köhögés — légzési nehézségek — és a heredaganatok esetlegesen összefügghetnek.)
10.) Felállsz az asztalról. Elvégzi ugyanazokat a vizsgálatokat, amiket fekve is elvégzett, ugyanis álló testhelyzetben megint másként állnak, pontosabban lógnak a herék meg a cerka, mint fekve.
11.) Dülmirigy- azaz Prosztatavizsgálatot végez: Rádőlsz az asztalra, gumikesztyűt húz, — van aki síkosító gélt is tesz az ujjára, van aki gézzel tekeri körbe, — és belenyúl a végbeledbe. Nem nagyon. Főleg a hasad felőli oldalát nézi, nyomást is inkább ennek irányába gyakorol, ahol az “Férfi G-pont” alatt a prosztatád is van. Egy picit le7 kellemetlen, de ha úgy állsz hozzá, hogy ezen át kell esned, akkor tényleg nem lesz rossz. Nem is fáj, és ki le7 bírni. :-) Az ujját körbeforgatja a végbeledben, egyéb elváltozások után kutatva. (Egyeseknél ezt is szokás fekve is elvégezni.)
12.) >> vizeletvizsgálat.
13.) >> spermavizsgálat.

Ha talál vmi elváltozást (húgycső, barlangos testek, herék, prosztata, végbél…), akkor elvégezhet további vizsgálatokat — ismételt UH, kenetvétel, biopszia,… stb., ill. andrológusi, akár Pénisz-EKG-vizsgálatot… — is.

Én még csak annyit tennék hozzá, hogy…

14.) …a péniszt könnyebb megvizsgálni mereven, elsősorban fitymaszűkület, ill. rövid fitymafék-probléma esetén, így a páciens, ha beleegyezik, akkor megvizsgálom a péniszét álló helyzetben is, miután azt a vizsgált alany magának diszkrét körülmények között felállította.


Itt tenném hozzá, hogy a vizsgálatoktól félni nem kell. Még akkor sem, ha netán a férfiasságod megtréfál, és felállna a bréd akár zavarodban, akár a nővérkére. Ekkor se szégyelld el magad, mert az akaratlan merevedés gyakran megesik, és ez egy normális, természetes reakció! Ettől még nem fognak félrediagnosztizálni, s ha férfi a doki, nem fog homofilnak, melegnek nézni.
Az urológián napi szinten 20-50 péniszt is vizsgálnak, nem azt nézik, milyen szép a fütykösöd, és a borotváltságot sem fogják zsűrizni. Éppen ezért, ha valami baja van a brédnek, ne dekoráld ki, mert az a fontos, hogy a doki eredeti állapotában lássa, mi a helyzet!? Éppen ezért ha borotválod is a fütyköst, csak annyit vágj le a fanszőrzetedből, amennyi min. feltétlenül szükséges ahhoz, hogy az orvos a fitymádhoz és a péniszed tövéhez hozzáférhessen!

Tehát ne úgy menj be, hogy parázol, mert akkor kellemetlen lesz, hanem ÚGY ÁLLJ HOZZÁ, HOGY EZEN 1xűen ÁT KELL ESNED és kész! Akkor nem lesz rossz, és pozitív élményként fogsz emlékezni erre az egészre, s ha legközelebb neadjisten más nemi bajod lesz, úgy már nem gátlásos kisnyusziként fogsz visszasunnyogni, hanem egykarakán férfiként, aki tudja, mi vár rá, és bátran szembenéz vele.)
(Összeállítva: 2010. 01.06., 03:57 — 04. 13., 02:42)
(Aktualizálva: 2015. 02. 09.)

folyt. köv. …

ÉRDEKESSÉGEK

Jólétünkben sokszor megfeledkezünk arról, hogy a formaságok nem a leglényegesebbek. Az alábbi fotóriport is ezt bizonyítja, miszerint a Nemzeti Gyermekmentő Szolgálat munkatársai rendszeresen járnak le Erdélybe… vizsgálni. Ott sok helyen nincsenek még olyan körülmények sem, mint itthon néhol. Képzeljük el, mi lenne akkor, ha nem lenne rendelő, ahol a vizsgálatokat elvégezhetnék, csak egy átlagos terem, rosszabb esetben fészer, és ott lennénk kivizsgálva!?Ha rosszabb körülmények közé kerülünk, fontosabbá válik a miként meg a hogyan, ha az egészségünkről van szó?
(A választ mindenki magában gondolja végig.)
>> http://blog.agnusradio.ro/2012/05/nemzetkozi-gyermekmento-szolgalat.html

*********************************************
— Kérdése(d) van?
—Tanácsot kérsz?
—Vizsgálat érdekel?
>> SZÓLJ ÉS SEGÍTÜNK!
*********************************************

 

Oldal létrehozva          :   2015. 02. 09.
Utoljára oldalfrissítés:   2015. 02. 09. — 22:29

___________________________________________________________________
A FITYMA.NET weboldal teljes egészében a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licensze alatt áll.

Mielőtt kimásolnál, beszúrnál, felhasználnál bármit is az oldal tartalmából, tájékozódj, mit tartalmaz ez, mert ellenkező esetben a felhasználás jogát megvonhatjuk tőled, és a helytől, ahová beszúrod! Megértésedet köszönjük!

Creative Commons Licenc

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

…ha nincs, aki segít, amikor gond van a péniszeddel, fitymáddal! ☺ » Fitymaszűkület, rövid fitymafék, fityma letapadás, fitymatágítás, LS, Lichen Sclerosus, hypospadiasis,… | Nem ciki beszélni róla! Kérdezz bátran! Hasznos tanácsok fiúknak és férfiaknak, pároknak, fiús szülőknek és MINDENKINEK!